Offerte copywriter

Zaantekst Taal Trends – week 47

Vernieuwing en Verbinding in de Nederlandse Taalwereld

Welkom terug bij onze wekelijkse rubriek ‘Taal Trends’ van Zaantekst, waar we de meest opwindende ontwikkelingen in de wereld van taal en literatuur belichten. Deze week hebben we een aantal fascinerende updates die de dynamiek en de voortdurende evolutie van de Nederlandse taal onderstrepen.

Vernieuwing in de Algemene Nederlandse Spraakkunst (e-ANS)

Op 16 november 2023 kondigde het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) een belangrijke update aan in de online Algemene Nederlandse Spraakkunst (e-ANS). Het vernieuwde hoofdstuk over telwoorden is een schatkist voor taalliefhebbers en professionals. Het biedt diepgaande inzichten in de verschillende typen telwoorden in het Nederlands, hun vorming en gebruik. Deze update is niet alleen een weerspiegeling van de dynamische aard van onze taal, maar ook een waardevolle bron voor iedereen die geïnteresseerd is in de fijne kneepjes van de Nederlandse grammatica. Meer hierover lees je op INT’s website.

Letterlijk Leiden 2023: Een Maand van Taal en Literatuur

Van 16 november tot 16 december 2023 transformeert Leiden in een centrum voor taal en literatuur. Met een reeks lezingen, boekpresentaties, debatten en workshops, biedt Letterlijk Leiden voor elk wat wils. Het festival trapte af met een literair evenement in de Oude UB aan het Rapenburg, waar schrijvers en taalkundigen het podium betraden. Een bijzonder hoogtepunt was de postertentoonstelling van nieuwe Nederlandse woorden uit 2023, georganiseerd door het INT. Woorden als ‘leeswee’, ‘doemporno’, ‘wegflixen’ en ‘appaire’ geven een frisse kijk op onze steeds veranderende taal. Ontdek meer over dit boeiende evenement op INT’s Letterlijk Leiden pagina.

Samenwerking Boekenweek van Jongeren en Readification

Een spannende samenwerking tussen de Boekenweek van Jongeren en Readification brengt literatuur naar de wereld van gaming. In de Ubisoft Special-app zijn ‘Verborgen Verhalen’ gekoppeld aan de populaire game Assassin’s Creed: Mirage. Deze verhalen, geschreven door Rima Orie en Marion Pauw, vormen een unieke brug tussen gaming en lezen. Bovendien is er een extra verhaal van Rima Orie te vinden in 3PAK, het gratis geschenkboek van de Boekenweek van Jongeren. Dit initiatief is een prachtig voorbeeld van hoe moderne technologie kan worden ingezet om jongeren aan het lezen te krijgen. Meer informatie vind je op de website van het Letterenfonds.

Deze week in ‘Taal Trends’ zien we hoe taal zich niet alleen aanpast en evolueert, maar ook hoe het nieuwe bruggen slaat tussen verschillende werelden en generaties. Van de academische diepgang van de e-ANS tot de creatieve kruisbestuiving van literatuur en gaming, de Nederlandse taal blijft ons verrassen en inspireren. Tot volgende week voor meer taalnieuws!

Geen reactie's

Geef een reactie