Offerte copywriter

Zaantekst Taal Trends – week 52

Het Laatste Nieuws in Taal en Literatuur

Welkom terug bij onze wekelijkse rubriek ‘Taal Trends’ op Zaantekst. Deze week brengen we je de het laatste nieuws in taal en literatuur in Nederland.

Boeken en Auteurs in de Spotlight

Een van de hoogtepunten van de week was de bekendmaking van de shortlist voor de Taalboekenprijs 2023. Onder de genomineerden bevindt zich het boek “Supergaaf. De overtuigende taal van Mark Rutte” van Robbert Wigt, dat de retorische vaardigheden van de Nederlandse premier onder de loep neemt​​.

Nieuwe boeken blijven de markt verrijken. Zo verscheen “De Nederlandse zeeschilderkunst in de negentiende eeuw” van Cécile Bosman, een diepgaande verkenning van de zeeschilderkunst, een essentieel onderdeel van de Hollandse schilderschool​​. Meer nieuwe boeken vind je hier.

Taalinnovaties van 2023

Het Instituut voor de Nederlandse Taal introduceerde fascinerende nieuwe woorden, zoals ‘smoesflatie’ en ‘hittefit’, die elk een uniek aspect van de hedendaagse maatschappij belichten​​. Lees hier meer.

Prijzen en Eerbetoon

Het Letterenfonds kende verschillende prijzen toe. Opmerkelijk was de toekenning van de Letterenfonds Vertaalprijs 2023 aan Barbara de Lange voor haar werk als literair vertaalster Engels-Nederlands​​.

De Beste Boeken van 2023

Schrijven Online heeft een lijst samengesteld van de beste Nederlandse boeken van 2023. Onder de uitgelichte titels zijn “Ik dacht dat jij” van Joke van Leeuwen en “De onzichtbaren” van Frank Nellen​​.

Vertaalwereld in Beweging

Een interessante observatie was de aandacht voor de complexiteit en diversiteit van vertaalwerk in de Nederlanden, met een nadruk op niet-literaire vertalingen zoals die voor technische en juridische teksten​​​​.

Evenementen en Initiatieven

Een hoogtepunt was de presentatie van de digitale versie van het Juridisch Woordenboek Nederlands-Spaans II door het Instituut voor de Nederlandse Taal, een belangrijke bijdrage aan de juridische taalwereld​​.


Dit was ‘Taal Trends Week 51 2023’ van Zaantekst. Voor meer boeiende artikelen over taal, tekst en communicatie, bezoek onze Zaantekst Magazine pagina. Blijf bij met de laatste trends en ontwikkelingen in de fascinerende wereld van taal!

Geen reactie's

Geef een reactie